Cum se curata bijuteriile de argint: Tips & Tricks pentru intretinere

kit de curatare bijuterii Pandora

 

Multe femei iubesc bijuteriile din argint. Platinate sau strălucitoare, delicate sau opulente și într-o diversitate de modele, bijuteriile de argint au un farmec deosebit, ce vorbește despre feminitatea, eleganța și autenticitatea persoanei care le poartă. Bijuteriile din argint vin însă la pachet cu oxidarea metalului prețios, în urma contactului cu oxigenul din aer, umezeala, diverse soluții de curățare sau în reacție cu PH-ul pielii. 

Desigur, multe femei sunt de părere că efectul de înnegrire al bijuteriilor din argint este unul care înfrumusețează, însă trebuie să știi că poți oricând să aduci acest metal la forma inițială, prin curățarea argintului. Din fericire, argintul este un metal destul de ușor de curățat, iar noi cei de la Bijuterii Fig ți-am pregătit un ghid cu tot ceea ce trebuie să știi despre procesul de curățare al argintului, ce-ți va răspunde la toate întrebările pe care le ai în legătură cu întreținerea și curățarea bijuteriilor tale preferate. Descoperă în cele ce urmează cum se curăță bijuteriile de argint și câteva tips & tricks pentru întreținerea argintului!

De ce se înnegresc bijuteriile de argint?

Motivul pentru care bijuteriile de argint înnegresc este unul foarte simplu - argintul este un aliaj de metal, realizat din 92,5% argint pur și 7,5% alte metale, așa cum este cuprul. Argintul pur nu oxidează, însă este un metal mult prea moale pentru a putea fi prelucrat sub formă de bijuterii, motiv pentru care acesta trebuie întotdeauna aliat cu un alt metal care să-i ofere rigiditate. 

Cu alte cuvinte, vinovatul pentru oxidarea sau înnegrirea bijuteriilor din argint este, de fapt, cuprul cu care argintul este aliat. Înnegrirea bijuteriilor din argint e favorizată de contactul acestora cu oxigenul, umezeala, diversele soluții sau PH-ul pielii. Dacă în colecția ta de bijuterii se află o brățară de argint sau inele de argint care prezintă pete de culoare neagră, nu trebuie să intri în panică, mai cu seamă că există numeroase soluții de curățare pentru bijuteriile din argint. 

Înnegrirea bijuteriilor de argint este pur și simplu rezultatul unei reacții chimice dintre aliajul de argint și cupru și oxigen, iar cu câteva sfaturi simple poți avea grijă de bijuteriile de argint și le poți purta timp îndelungat.  

 kit de curatare bijuterii

Când este necesară curățarea bijuteriilor de argint?

Există bijuterii din argint care arată mai bine atunci când oxidează în mod natural, strălucirea inițială fiind substituită de o nuanță subtile de gri argintiu. În tendințele ultimilor ani, cele mai populare inele din argint au fost cele oxidate, lipsite de strălucire. Sunt persoane care își lasă intenționat bijuteriile să oxideze în mod natural înainte de a le purta. 

Astfel, momentul când este necesară curățarea bijuteriilor de argint este o chestiune de gust, dacă îți place sau nu cum a oxidat în timp bijuteria ta preferată din argint. Decizia de curățare a argintului aparține fiecărei persoane în parte și nu există o regulă generală pentru când o bijuterie necesită a fi curățată. Însă, dacă oxidarea este mult prea vizibilă și intensă, până se ajunge la înnegrirea argintului pe întreaga suprafață a bijuteriei, atunci se consideră că argintul a oxidat prea mult și și-a pierdut frumusețea ce-l caracterizează, motiv pentru care trebuie curățat. Descoperă în rândurile următoare cum se curăță bijuteriile de argint! 

 

kit de curatare bijuterii Pandora

Cum se curăță corect bijuteriile de argint

Există câteva metode simple și corecte pentru curățarea bijuteriilor de argint, pe care Bijuterii Fig le recomandă cu încredere. Iată cum se curăță argintul într-un mod corespunzător: 

 • Cârpă foarte moale din bumbac

Cea mai simplă și inofensivă modalitate de curățare a bijuteriilor de argint (și, mai ales, la îndemâna oricui) este folosirea unei cârpe foarte moale din bumbac și câteva minute în care trebuie frecată bijuteria din argint cu cârpa respectivă. 

 • Lavete impregnate cu o soluție specială de curățare

Alte soluții de curățat argintul, pentru cine vrea să curețe bijuteriile în câteva clipe, sunt cele profesionale pentru curățarea acestui metal, precum lavetele profesionale impregnate cu soluții speciale de curățare. Multe dintre magazinele de profil oferă aceste soluții, pe care le poți comanda alături de bijuteriile tale din argint. 

Ține într-o mână bijuteria din argint și cu cealaltă freacă ușor bijuteria cu laveta pe toate părțile, până când aceasta se murdărește în mod vizibil, îndepărtând oxidul de pe suprafața bijuteriei. Orice bijuterie din argint 925 își va recăpăta strălucirea în câteva minute de curățare cu această metodă. 

 • Kit-ul de curățare bijuterii Pandora

Folosește setul de îngrijire Pandora pentru a curăța bijuteriile tale Pandora. Instrucțiuni de întreținere sunt incluse în setul de îngrijire, însă dacă ai neclarități, adresează-te unui specialist local în domeniul bijuteriilor sau celui mai apropiat magazin Pandora înainte de a curăța bijuteriile

Vezi aici ghid video complet pentru îngrijirea bijuteriilor tale Pandora.

 • Șervețel profesional pentru curățare 

Când alegi să achiziționezi coliere de argint sau talismane de argint și nu numai, trebuie să știi că acestea se pot înnegri, iar pentru curățarea lor pot fi folosite șervețele profesionale pentru curățarea argintului. Așa că dacă nu știai cu ce se curăță lănțișorul de argint preferat, șervețelele profesionale pentru curățare sunt o soluție excelentă. 

Astfel, alege bijuteriile de argint pe care dorești să le cureți, deschide ambalajul și scoate șervețelul special pentru curățarea bijuteriilor oxidate, apoi curăță bijuteriile prin frecarea ușoară a șervețelului de suprafața acestora. La final, îndepărtează urmele de soluție de curățare cu ajutorul unei lavete uscate. 

 • La bijutier

Atâta vreme cât știi exact cum se curăță bijuteriile de argint, atunci poți efectua curățarea argintului acasă, fără a fi nevoie să mergi la un bijutier. În principiu, nu există soluții speciale sau tehnici diferite pe care să nu le poți aplica și acasă, metodele de curățare eficiente fiind destul de simple. Dacă totuși simți că un bijutier va ști cum se curăță bijuteriile de argint într-un mod mult mai profesional și dacă nu dispui de elementele mai sus menționate, atunci curățarea argintului la bijutier poate fi una dintre cele mai eficiente metode. 

 

ingrijire bijuterii Pandora

Evită să cureți bijuteriile de argint și pietre prețioase cu soluții preparate în casă

Nu tot ceea ce este natural este bun pentru orice. Lămâia, de exemplu, e un fruct minunat și plin de calități, însă aciditatea sa intensă poate distruge suprafața unei bijuterii din argint. Contrar părerii generale despre soluțiile preparate în casă pentru curățarea bijuteriilor, nu este recomandat să cureți bijuteriile din argint cu soluții ce conțin: 

 • Bicarbonat
 • Detergenți
 • Pastă de dinți
 • Lămâie, sare sau oțet 
 • Sucuri acidulate 

Deși toate aceste ingrediente și soluții ar putea avea, în teorie, o anumită putere de curățare, agenții de curățare și acizii din compoziția lor sunt mult prea duri pentru bijuteriile din argint, în special în cazul bijuteriilor cu pietre semiprețioase. Acestea pot afecta în mod iremediabil bijuteriile din argint și, în fond, nimeni nu vrea să-și distrugă cu bună știință bijuteriile preferate.kit ingrijire bijuterii

Cum previi oxidarea bijuteriilor de argint?

Acum că deja ai aflat cu ce se curăță argintul, trebuie să știi și care sunt motivele care duc la oxidarea bijuteriilor din argint, în ideea prevenirii acestui proces. Din acest motiv, ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să-ți păstrezi brățările, inelele și colierele din argint ca noi, pentru mai mult timp. 

 • Poartă bijuteriile mai des

Chiar dacă este greu de crezut, uleiurile naturale ale pielii ajută la menținerea strălucirii bijuteriilor din argint. Prin urmare, una dintre cele mai simple metode de prevenire a oxidării bijuteriilor de argint este de a purta mai des bijuteriile de argint, și nu a lăsa bijuteriile într-o cutie de bijuterii uitată într-un sertar. 

 • Nu purta bijuteriile în timpul activităților casnice

În tipul treburilor casnice, indicat ar fi să eviți purtarea bijuteriilor de argint, căci produsele de curățat, apa cu clor, transpirația sau cauciucul mănușilor de protecție accelerează coroziunea și oxidarea. 

 • Evită contactul bijuteriilor cu apa sau lumina soarelui 

Înainte de a merge la plajă sau la piscină, asigură-te că ai îndepărtat brățara, lanțul sau inelele din argint. Apa și lumina soarelui poate accelera pătarea bijuteriilor din argint. 

 • Pune-ți bijuteriile la final 

Este important ca atunci când te pregătești pentru începutul unei noi zile, să lași bijuteriile din argint pentru final. Machiajele, loțiunile de corp, spray-ul pentru păr și parfumurile accelerează oxidarea bijuteriilor de argint. Astfel, asigură-te că-ți vei pune brățările, colierul sau inelele doar atunci când ești gata de plecare. 

 

Tips & tricks pentru întreținerea bijuteriilor de argint

În final, după ce ți-am dezvăluit cu ce se curăță metalul oxidat și cum se curăță bijuteriile din argint, în general, îți vom oferi câteva tips & tricks pentru întreținerea corespunzătoare a acestor bijuterii prețioase. 

 • Păstrează bijuteriile din argint în punguțe ziplock

Pentru depozitarea bijuteriilor din argint e recomandat să utilizezi recipiente etanș la aer. Pungile ziplock sunt alegeri excelente, însă poți alege și cutii speciale de depozitare a bijuteriilor, pentru un efect estetic. 

 • Depozitează bijuteriile din argint într-un loc răcoros și întunecat 

Asigură-te că păstrezi bijuteriile din argint într-un loc întunecat și răcoros. Așa cum am menționat anterior, lumina soarelui, căldura și umiditatea poate accelera oxidarea argintului.

 • Depozitează bijuteriile separat în cutii speciale

Bijuteriile, așa cum probabil deja știai, trebuie depozitate individual. În acest fel, vei evita zgârierea bijuteriilor sau să se încurce între ele. 

 • Evită contactul cu substanțele chimice

Evitarea contactului cu substanțele chimice pot prelungi considerabil aspectul impecabil al bijuteriilor tale din argint, mai cu seamă că agenții conținuți de acestea pot conduce la înnegrirea bijuteriilor din argint. 

 • Ia în considerare benzile anti-oxidare 

Pentru a preveni pătarea bijuteriilor din argint poți pune câteva benzi anti-oxidare cu bijuteriile tale. De asemenea, evită depozitarea bijuteriilor din argint în carton, hârtie sau cutii din bumbac, pentru că acestea pot conține urme de sulf ce contribuie la pătarea argintului. 

 cutie de bijuterii Pandora

Una peste alta, păstrarea bijuteriilor din argint într-o stare impecabilă se rezumă la menținerea unui echilibru între curățarea corectă a argintului, prevenirea oxidării bijuteriilor și întreținerea acestora. Bijuteriile din argint sunt unele dintre cele mai frumoase idei de cadouri pentru femei cu ocazia zilei de naștere, motiv pentru care fiecare în parte deține în colecția de accesorii bijuterii din acest metal prețios. Sperăm că acest ghid te va ajuta să-ți păstrezi bijuteriile la fel de frumoase ca atunci când le-ai primit în dar! 

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare

-->